LokalAVISEN Almind/Viuf
Udvalg af aktuelle artikler

DGI Landsstævne i Vejle – DU skal da med!
4 dage med masser af idræt, musik, grin og festival vibes for glade folk i alle aldre, det er essensen af DGI´s Landsstævne, som afholdes hvert 4. sommer. I år foregår det nærmest i vores baghave, så det er helt oplagt at tage med til Vejle torsdag d. 3. til søndag den 6. juli. uanset, om du er garvet landsstævnedeltager, eller om det er din 1. gang. Med over 30 idrætter er Landsstævnet Danmarks største idrætsfestival, og mottoet lyder ’Mærk pulsen. Mød magien’. Du kan læse mere og tilmelde dig på DGI´s hjemmeside L2025.dk.
Man kan sagtens deltage i L2025 som enkeltperson, men vi synes, at det er sjovest at deltage med et hold, og dele de gode oplevelser med andre, der holder af glad gymnastik. AVGIF gymnastik deltager i år med ’Alminde-Viuf Mixhold’ og vi forventer at blive over 50 deltagere i lighed med de sidste 3 gange AVGIF har stillet hold til Landsstævnet. Deltagerne er både lokale Alminde-Viuf borgere og folk fra de omkringliggende byer i Trekantsområdet, så der er god mulighed for at møde nye venner. Ambitionen for holdet er, at alle skal kunne deltage og have det sjovt, og at det ender ud i en seværdig opvisning lørdag den 5. juli i Vejle. Vi har erfarne kræfter til hjælpe holdet på vej – instruktørerne er Solveig Kibenich og Majbritt Frisk Andersen. Vores lokale gymnastik-instruktør Bente Kjems Dyring sørger for alsidig opvarmning til de 11 træningsaftener, der går forud for Landsstævnet.
Træningen bliver torsdage kl. 19-20.30 i Alminde-Viuf Hallen, og starten går den 3. april og fortsætter frem til den 26. juni. Desuden bliver der en lørdagstræning den 21. juni kl. 10-13.
Allerede den 23. februar er der mulighed for at hilse på hinanden og få en smagsprøve på gymnastikken, musikken og den gode stemning. Mød bare op i Alminde-Viuf Hallen til en gratis og uforpligtende opstartstræning kl. 10-12. Her kan du også få mere praktisk info om deltagelse i Landsstævnet.
Tilmelding til Mixholdet kan ske på AVGIF.dk under fanen ’gymnastik’. Prisen på 700 kr. dækker også opvisnings T-shirt og måske trøje/jakke, hvis budgettet rækker. På AVGIF.dk kan du også læse beretninger fra de sidste gange vi har deltaget i DGI´s Landsstævner
Vi glæder os til at se mange folk, der holder af glad gymnastik til god musik. MÆRK PULSEN. MØD MAGIEN!
Hilsen fra Mixholdets praktiske hjælpere Karin, Hanne, Lene og Wiebke.

Indvielse af Solcelleparken
af Dorte Denta
Solcelleparken mellem Viuf og Håstrup har længe været under tilvirkning. Undervejs har der været mange diskussioner og ikke alle har været venlige stemte overfor solcelleparken. Men ingen argumenter var i stand til at stoppe processen. En del skepsis har mødt projektet, hvilket ikke blev ændret da solcellerne blev rejst, hvor der tidligere var marker og frit udsyn.
Men 25. august inviterede investorerne bag Better Energy på et sommerarrangement ved Elisabethsminde i Viuf.
Borgmester Knud Erik Langhoff Kolding kommune og formand for natur og miljøudvalget Vejle kommune Søren Peschardt åbnede arrangementet. Begge udtrykte glæde over det gode samarbejde kommunerne imellem, samarbejdet med Better Energy og ikke mindst samarbejdet med Viuf medborgerforening og Håstrup Bylaug i forbindelse med etablering af solcelleområdet.
Repræsentanter for Viuf og Håstrup fortalte om det store arbejde, der var lagt i projektet, hvor det bl.a. gjaldt om, at tilgodese borgerne i Viuf og omegn.
Danmarks Naturfredningsforening og andre talere udtrykte ligeledes stor tilfredshed med resultatet.
De mange fremmødte havde mulighed for at få slukket tørsten og sulten. De fingernemme kunne bygge fuglehuse. Andre igen kunne høre om løvfrøer eller få en guidet tur på de nye stier i området.
Og havde man lyst til at klappe et får var der sågar også mulighed for det.
Foreningslivet i Viuf og Håstrup var blevet tilgodeset på bedste vis, idet der fra Better Energys side var opsat boder, hvorfra foreningerne kunne sælge bl.a. øl, vand, mad, popcorn. 7. klasse fra Alminde-Viuf fællesskole solgte slik. Fortjenesten skulle bruges til en studietur.
Indkøbene havde Better Energy stået for. Så det eneste vi foreninger skulle byde ind med var friske folk til at passe boder og sælge varerne. Alle udgifter blev afholdt af Better Energy. Mon ikke de fleste foreninger gik hjem med et lille økonomisk overskud, og måske også opmuntrede og glade over den gode dag?
Set fra ”Markedspladsen” viste solcelleparken sig fra sin bedste side. Stier, der snoede sig mellem indhegninger med køer og får, udsigtsposter man kunne klatre op i. Og de frilagte vandløb rislede af sted.
I skovekanten er bygget shelter, som man har mulighed for at overnatte i. Der er bålplads, som sagtens kan benyttes en søndag, hvis man får lyst til at bage pandekager med børn eller børnebørn.
Og vi behøver ikke forrette vores nødtørft i skovbunden. Der er det fineste lille toilet. Har man lyst til at sidde for åben dør, så er der en fin udsigt.
Det var en dejlig dag og god reklame for et meget omdiskuteret projekt.
Forhåbentlig vil skeptiske borgere også med tiden nyde naturen i de smukke omgivelser. For når vi nu ikke kunne forhindre solcellernes indtog, så må vi erkende at der er gjort et godt og velment arbejde fra mange sider i forbindelse med solcelleparker. Og det kan vi sagtens være glade for.
Der er nu gået nogle måneder. Jeg kan varmt anbefale en tur på stierne mellem solcellerne, et kik fra udsigtstårnene, nyde dyrene, der går fredeligt rundt og græsser. Måske spise den medbragte mad i madpakkehuset, som 25. august efter afstemning kom til at hedde ”SOLHYTTEN”
- C- Andersen skrev ”skynd jer kom om føje år, heden som en kornmark står”.
Vores generation kommer nok til at skrive ”skynd jer kom om føje år, marken som en solcelle står”.
Dorte Denta

Farverige biler og velgørenhed
af Marianne Friis, redaktør LokalAVISEN Almind/Viuf
Måske I har lagt mærke til dem i bybilledet – ved Dagli’Brugsen eller på vejene. De er svære at overse, når de kører rundt i deres farverige og kreativt udsmykkede biler, og tanken kan måske komme, at det er da nogle larmende utilpassede unge mennesker. Men det her er mennesker, der brænder for at gøre en forskel for socialt udsatte og mobbeofre på en anderledes og fantastisk måde. De er Team Loud ’n’ Proud.
Manden bag det hele er Martin Lewis, som for nogle år siden bosatte sig i Viuf. Jeg mødte ham i huset på Vestersig, hvor der udover Martin bor 3 lejere, og de to af lejerne er også en aktiv del af Team Loud ’n’ Proud. Patrick er den, der står for deres Youtube-kanal og Facebookside, mens Peter er den, der har styr på mekanikken i bilerne. Patrick og Peter arbejder til daglig som henholdsvis butiksbestyrer og mekaniker. Martin selv har en baggrund som socialpædagog, og derudover er han DJ og udgiver sin egen musik på spotify.
Team Loud ’n’ Proud
Team Loud ’n’ Proud er et fællesskab for folk, der ønsker at gøre en forskel for socialt udsatte familier og børn og i særdeles grad mobbeofre. Flere af folkene i fællesskabet har selv oplevet mobning eller har haft det svært med at passe ind. På en måde er Team Loud ’n’ Proud på den måde et dobbelt socialt arbejde.
Der er omkring 45 frivillige tilknyttede fordelt over hele landet. En af deres helt store ”opgaver” er f.eks. at dukke op til konfirmationer, hvor et udsat barn får sig en helt særlig oplevelse ved at blive hentet af en flok farverige larmende biler og motorcykler. Klassekammeraterne kan kigge misundeligt på, når dette barn denne ene dag kommer i centrum, og håbet er, at bagefter har dette barn fået lidt ekstra respekt fra sine klassekammerater. Det er vigtigt for Team Loud ’n’ Proud, at det er dem, der virkelig har brug for en håndsrækning, der modtager denne oplevelse, og det koster derfor heller ikke noget at blive hentet fra en konfirmation. Det er blevet så populært, at de faktisk får mange henvendelser fra folk, som gerne vil betale for det, men de bliver blankt afvist.
Udover konfirmationer gør Loud ’n’ Proud også andet velgørenhed. Til nytår indsamlede de f.eks. omkring 20.000 kr, gavekort til bl.a Salling Group og fik doneret ting såsom fyrværkeripakke fra Saturn Fireworks, som jo har til huse i Almind. Alt dette gik til 5 socialt udsatte familier, som de tog ud til og overrakte som en overraskelse. De udsatte familier findes via en Facebookside ’Vi er til for at hjælpe hinanden’.
Team Loud ’n’ Proud udfører også andre typer velgørenhed. De deltager også i forskellige træf rundt i landet, og 2 gange årligt arrangerer de roadtrips, hvor medlemmerne af teamet i samlet flok tager på ferie.
Farverige biler
De farverige biler handler egentlig om en interesse for at stikke lidt ud af mængden og gøre noget, som er sjovt og anderledes. Og når det kan kombineres med socialt frivilligt arbejde og sætte fokus på et emne som mobning, er det jo fantastisk.
Martin er en meget kreativ person, eller sagt med hans egne ord, så har han en krøllet hjerne. Heldigvis samler han folk omkring sig, og han har en masse kontakter, som kan bringe hans vilde idéer til virkelighed. Han synes, at der er noget sjovt ved at forvandle en helt almindelig familiebil som en citroën C4 picasso til en lyserød ”Hello Titty” bil med undersænkning og alt den slags, som en familiebil jo ikke ligefrem har. Og bilerne, som indkøbes, koster ikke mange tusinde kroner.
Til landsbyfesten sidste år havde Loud ’n’ Proud f.eks. indkøbt en bil, som blev slebet helt ned, og så fik børnene til festen ellers lov til at male på den – og den bil lægger man i hvert fald mærke til i bybilledet. Planen er, at den skal slibes ned igen i år, og så gentages succesen til landsbyfesten. For som Martin siger, er det vigtigt at have lokalsamfundets opbakning, når man ”larmer” sådan i bybilledet. Det er også derfor, at de altid samles ved Dagli’Brugsen og gør indkøb til turen, når de skal ud på en ”opgave”, træf eller andet. På den måde støtter de også Dagli’Brugsen.
DFGN
Team Loud ’n’ Proud har et statement: DFGN. ’Du er Fucking God Nok’. Og det er essensen af deres budskab med deres velgørenhed: at give en følelse af, at folk er gode nok, som de er.
Loud ’n’ Proud har mange følgere på deres Youtubekanal ’TeamLoudnProud’ og Facebookside ’Loud ’n’ Proud Productions’. Følgerne er ofte mobbeofre, men der er også mobbere i blandt. Faktisk håber de på, at de med deres budskaber også åbner øjnene for mobbere, så de måske kan ændre deres egen måde at være på. Det samme gælder, når de møder op til f.eks. konfirmationer, for måske ændrer mobberne synet på deres mobbeofre. Det handler om at give selvtillid men også om at give udsatte og mobbede børn en mulighed for at vise, at de også kan noget. Budskabet i hele arbejdet er også, at man aldrig er alene.
Når man sidder der i huset på Vestersig, er man ikke i tvivl om, at det her er folk, der brænder for at gøre en forskel for socialt udsatte og mobbeofre. Ved at kombinere dette med deres interesse for at stikke ud og lave vilde ting med biler og motorcykler har de skabt et koncept, som er enormt succesfuldt og virkelig gør en forskel – og faktisk har det inspireret andre bil-fællesskaber til at gøre noget lignende. Det er da fantastisk at have sådan noget i vores egen ”baghave”.
Martin arbejder fuldtid med konceptet Loud ’n’ Proud, og det kan han selvfølgelig ikke uden at have en indtægt, der gør det muligt. Firmaet, som understøtter det hele udover hans arbejde som musikmager, hedder Loud ’n’ Proud Productions. Man kan læse mere på hjemmesiden www.loudnproud.dk/, hvor man også kan købe forskelligt merchandise. Ved at handle her er man altså med til at holde gang i den velgørenhed, som Loud ’n’ Proud udfører.

Cider Connection Stagebjerggaard
Cider Connection Stagebjerggaards mission er at introducere og give Danmarks befolkning et spændende alternativ til øl og vin og forbinde dem med den modige og forfriskende cider fra blandt andet Danmark og Frankrig. Samtidig hjælper vi restauranter, hoteller og specialbutikker med at udvide deres drikkevaremuligheder ud over det typiske for at tilfredsstille deres kunders smag og tilbyde et nyt og spændende produkt. Vi indkøber økologisk cider af høj kvalitet og samarbejder med virksomheder, der deler vores passion for kvalitet.
Vi er en lille familieejet virksomhed, der opererer fra vores gård mellem Vejle og Kolding – de cidere, vi tilbyder lige nu, kommer fra opdagelser, vi har gjort på vores sejleventyr. Vi er stolte af at repræsentere og sælge dette unikke produkt her i Danmark, som vi føler fortjener at blive delt med andre, og andre fortjener at opdage.
Vores vigtigste værdi er at være passioneret.
Vi går meget op i de produkter, som vi sælger, hvordan de fremstilles, og om de familier, der laver dem. I udvælgelsen af vores leverandører lægger vi stor vægt på hvilke råvarer, der anvendes, og hvordan ciderne fremstilles. Det er vigtigt for os at opbygge meningsfulde partnerskaber – meningsfulde relationer med vores leverandører og kunder.
Den korte historie
En række eventyr og begivenheder førte til begyndelsen af Cider Connection Stagebjerggaard. Vi forelskede os første gang i de lokale cidere, mens vi sejlede gennem regionerne Bretagne og Normandiet i 2014. Siden da har vi desværre opdaget, at det er udfordrende at finde cider lavet efter denne traditionelle metode i Danmark. I 2018 smagte vi dog en cider med denne unikke karakter under en sejltur gennem Danmark på øen Fejø. Det eneste problem var, at vi ikke kunne få det hjemme i Jylland.
For nylig, på en festival med venner, mellem bands, opstod der hurtig en samtale med fremmede omkring bordet, og diskussionsemnet var den flaske cider, vi lige havde åbnet. Ret hurtigt endte vi med at dele flasken med dem. Da det næste band begyndte at spille, havde vi fået nye venner ansporet af den usædvanlige drink. Jeg savner ofte et overraskelsesmoment, der tilbydes på restauranter og events – et alternativ til vin og øl, og ved at lytte til andre forstår jeg, at jeg ikke er alene.
Hos Cider Connection Stagebjerggaard bestræber vi os på at “connecte”.
Vi forbinder med passionerede mennesker i ciderindustrien.
Vi sigter efter at forbinde mennesker gennem et karakteristisk alternativ til øl og vin.
Vi forbinder Danmarks befolkning med friske, komplekse og mindeværdige cidere fra Danmark, Frankrig og videre.
Den lange historie
Længere tilbage til begyndelsen og en mere personlig historie
Mit navn er Stacie Bryan-Jessen, og jeg kommer fra de gamle dansk vestindiske øer, hvor mine forfædre migrerede fra den franske ø St. Barths i begyndelsen af 1800-tallet. Min familie har en rig historie i Caribien, og det var mit hjem, St. Thomas, hvor jeg mødte min mand, der ændrede mit liv for altid. Da jeg flyttede med ham til Danmark i 2010, efterlod vi båden i en smuk bugt sammen med venner og familie, som skulle passe på den midlertidigt. Båden har min mand i sin tid bygget på Stagebjerggaard i familiens lade. I 2014 vendte vi tilbage for at sejle båden over Atlanten tilbage til Danmark.
Under en mellemlanding i Normandiet og Bretagne på den tur opdagede jeg ciderne i det nordvestlige Frankrig. På trods af mine franske rødder havde jeg aldrig smagt cider som denne. Disse cidere var sofistikerede, raffinerede og virkelig tørstslukkende. Derudover passede de godt til mad, ligesom vin.
Selvom Danmark er kendt som et “æbleland”, undrede jeg mig over, at denne type cider ikke var nem at finde i Jylland. Mens jeg var på en sejltur gennem danske farvande, lykkedes det mig at finde en lækker cider på øen Fejø. Den var dog ikke tilgængelig vest for Storebælt. Jeg besluttede at ændre det. Jeg mener, at alle skal have adgang til disse ekstraordinære cidere. Jeg etablerede Cider Connection Stagebjerggaard, med missionen at introducere danskerne for lækre, økologiske æble- og pærecider fra Danmark, Frankrig og videre.
I dag importerer og sælger jeg forskellige cider til restauranter, hoteller, specialbutikker og direkte til kunder. Du kan endda møde mig på festivaler og markeder, hvor jeg tilbyder et forfriskende alternativ til den sædvanlige øl og vin. Jeg tilbyder også cider-smagnings arrangementer.
Vores rejse har bragt os til min mands fødegård, som er en gammel slægtsgård, hvor vi bor nu med vores to unge drenge, lidt dyr og en lille frugthave. Min drøm er en dag at skabe Stagebjerggaards helt egen cider til at komplementere de andre perler, jeg har opdaget. Gården er hjemsted for forskellige cidere og poiré produceret af exceptionelle håndværkere, som jeg er stolt af at repræsentere. Du kan finde og læse mere om disse cider på denne hjemmeside:
www.ciders.dk

De lokale foreninger i Almind-Viuf
af Marianne Friis
I en artikelrække vil Lokalavisen sætte fokus på de frivillige foreninger, som er i vores lokalsamfund. Foreninger, som benyttes af mange, men som kun eksisterer, fordi der er ildsjæle og frivillige, der holder gang i aktiviteterne. Mange foreninger oplever, at specielt efter corona-nedlukningen har det været svært at få folk til at hjælpe til ved arrangementer og andet. Det kunne vi godt tænke os at hjælpe med at få vendt, så vores fantastiske foreninger forbliver med at være herude til gavn for alle.
I dette nummer sætter vi fokus på Almind Viuf Badminton Klub (AVBK).
AVBK
Vores fælles hal i Almind-Viuf deles af forskellige foreninger, og mandag og onsdag bliver hallen indtaget af badmintonklubben. AVBK er en selvstændig forening, men er tilknyttet AVGIF. Ligesom så mange andre af foreningerne er klubben afhængig af hjælp fra frivillige. Jeg tog en snak med klubbens formand for bestyrelsen og cheftræner Søren Harders.
Søren har været aktiv i klubben i en årrække, og er i dag formand for bestyrelsen og cheftræner. Når man godt kan lide at deltage og brænder for at få hjulene til at køre i en forening, kommer man dog nemt til at være den, som udfører mange af opgaverne. På et tidspunkt var Søren både formand for bestyrelsen, kasserer og cheftræner på én gang. Nu er han trods alt ”kun” formand og cheftræner. Selv arbejder han på at afvikle sig selv, så han kan koncentrere sig om selve spillet og sin trænerrolle. Til det formål er planen at udarbejde en drejebog, så det er nemmere at overtage på de forskellige opgaver. I øjeblikket er Søren at finde i hallen hver mandag og onsdag fra kl. 17-20/22.
Hjælp fra frivillige
I AVBK har de egentlig haft succes med at få frivillige på banen, og selvom det til tider kan være svært at få folk til f.eks. at møde op til møder og arrangementer, var der ved sidste forældremøde stor opbakning. Søren mener selv, at det skyldes, at de har forsøgt at gøre det overkommeligt for folk at deltage og eventuelt bidrage til det frivillige arbejde. Hvis man skærer opgaverne ned i små bidder og f.eks. anerkender, at det at bage en kage også er at være frivillig, er det nemmere for folk at overskue opgaverne.
Bestyrelsesarbejdet består meget i at få foreningen til at køre med økonomi, årlige arrangementer, indberetninger til kommunen, kurser mv. Derudover har de haft et socialudvalg, som har taget sig af at arrangere ture, hyggelige møder og hvert år har de besøg af professionelle spillere i hallen.
Fællesskab og holdånd
Mens vi snakker, er U13 holdet i gang med at gøre klar til træning, og trænerparret Flemming Nielsen og Peter Beck styrer slagets gang sammen med de to træneraspiranter Filip og Jonas. Søren er i gang med at lægge nye fjerbolde i fugtskab, for fjerbolde må ikke blive tørre. På banen render en flok unge mennesker rundt og varmer op. De to hjælpetrænere Jonas og Filip er selv unge spillere, som Søren og teamet har spottet kunne have træner potentiale.
Søren fortæller, at de har stor succes med at rekruttere unge til at uddanne sig til trænere, og det er ifølge ham hele essensen i at bevare en forening – at man får fat i de unge og giver dem glæden ved at fortsætte med at holde liv i foreningen. De unge træneraspiranter kommer på kurser under DGI, hvor de bl.a. lærer om at være rollemodeller og at hjælpe andre – i det hele taget give et værdisæt, som understøtter det at være træner ikke kun i badminton men i alle typer af aktiviteter. Man skal være gode kammerater, og for Søren er det også vigtigt, at de unge forstår, at rollemodellen også er vigtig uden for banen – så man er også rollemodel oppe i Brugsen. Som ung træner kan det nogle gange være udfordrende, hvis dem man træner er ældre end en selv. Men der er det også vigtigt for Søren at understrege overfor spillerne, at de skal respektere træneren uanset alder. Forældrene er rigtig glade for de unge trænere.
Fritidsaktiviteter er for alle uanset evner
I arbejdet med de unge spillere er det også en vigtig opgave at bekæmpe mobning og være gode holdkammerater. Der bliver ikke tolereret mobning i badmintonforeningen. De har faktisk også forsøgt sig med, at de unge skal tage en ven eller klassekammerat med, som ikke dyrker noget sport. På den måde kan man måske få flere unge til at få en fritidsaktivitet. For Søren er det ikke vigtigt, om de unge går til badminton, så længe de bare er engageret i noget. Især efter corona-nedlukningen har flere trukket sig fra fritidsaktiviteter, men det er dog lykkes at fastholde mange medlemmer i badmintonklubben.
I AVBK får alle en holdtrøje, og det er med til at øge følelsen af samhørighed – de er et hold og ikke individer. Det er ikke vigtigt, at man er god til badminton, men det vigtige er, at man føler sig som en del af noget, og at man har det sjovt.
På banen møder jeg Sissel, Sofie, Mille og Viktoria, som går i henholdsvis 5. og 6. klasse. De spiller double, og de kan godt lide at spille sammen. Den ene begyndte til badminton, fordi hendes far spillede, mens de andre har større
søskende, der spiller, eller blev inspireret af nogle badmintonspillere, som kom forbi i deres idrætstime på skolen. Pigerne fortæller, at de kommer for fællesskabets skyld, og fordi det er sjovt. Og så finder man venner, også selvom man går på forskellige klassetrin.
Fastholdelse af teenagepiger
Mange idrætsforeninger oplever ifølge Søren, at det kan være svært at fastholde de unge teenagepiger i klubben. Men i AVBK har de haft succes med et tiltag, som hedder VIPIGER (udtales som det engelske VIP). De hygger med sjov træning, hvor man ikke skal præstere, og faktisk går en af øvelserne ud på at gøre alting ”forkert”. Så er der hyggesnak, udendørs aktiviteter og f.eks. pizzaspisning. Desværre har de ikke en U-15 Pige-træner i øjeblikket, så skulle der sidde en ung pige derude med mod på det, vil AVBK helt sikkert være glade for at blive kontaktet.
Inspirationshæfte
AVBK har også for nogle år siden været med til at teste Badminton Danmarks koncept Badminton Fitness, et koncept som klubben selv benytter til deres senior træning om onsdagen. Klubbens senior spillere har også bidraget med forside fotos til materialet, som er solgt til mange andre klubber i Danmark.
Når man står der i hallen midt i badmintontræningen, oplever man en enormt hyggelig og positiv stemning. Selvom de unge er i gang med at spille på de forskellige baner, er der på en måde en ro blandet med engagement og sjov, som man kun kan blive helt glad af. Og hele snakken med Søren viser tydeligt, at klubben gør meget for, at der skal være plads til alle uanset, om man er nybegynder eller en øvet spiller.
Udover U13 holdet har AVBK et U9/U11 hold, et U15/U17 og et U25/senior hold. Hvis I vil vide mere om badminton i AVBK, kan I besøge hjemmesiden:
www.avgif.dk/Badminton.

Aktivitetshuset Centrum inviteter til foredrag onsdag 6. september, kl. 14.00
Det Moderne Grønland – en personlig beretning om det smukke land højt mod nord
I 1975 rejste Erik til Grønland og boede der i 14 år. Han har familie i Grønland, og siden han flyttede tilbage til Danmark, har han besøgt landet utallige gange. Til foredraget vil Erik i ord, billeder og lyd berette både fakta og personlige erindringer om livet i det smukke land.Det er et land med store udfordringer og en historie ud over det sædvanlige. Og det er et land, som mange har holdninger til – og som der er mange myter og fordomme om. Alt dette gør Erik os klogere på til foredraget.
Erik Demant: Jeg er uddannet lærer og boede og arbejdede i Grønland fra 1975 til 1989. Jeg har i Danmark arbejdet som leder i den offentlige sektor og som leder af OK-Klubben i Kolding. Jeg er formand for den lokale afdeling af Røde Kors og sidder i en række bestyrelser. Jeg har altid formidlet og har i flere år holdt foredrag om Grønland.

Formandsberetning, ordinær generalforsamling for Almind Vandværk 06-03/2023
Først lidt om det forgange år.
I 2022 har vi leveret 76773 m2 vand til forbrugerne. Det er noget mindre end det foregående år, hvor vi leverede 81591 m2 vand. Vi antager det har noget at gøre med energikrisen, hvor folk sparer på vandet i forbindelse med bad osv. Vores spild i år er noget højere end hvad det plejer at være, 9,19 %. Normalen er 1-5 %. På natforbruget kan vi se at det ikke ser ud som om vi har nogle nye utætheder. Bestyrelsens bud på hvorfor vi har det større spild er pga. en brand hvor brandvæsnet sugede på vores vandværk, vi har haft et mindre rørbrud, sidst og ikke mindst så er udstykningerne i vestbyen hovedmistænkt. Ved udgangen af 2022 var vi oppe på 796 medlemmer det er en tilgang på 15 stk. i forhold til sidste år. (781).
Vores bestyrelse som fik 2 nye ansigter ved sidste generalforsamlingen, har haft en del ting at se til i årets løb. En elektriker skulle reparere en føler på vandværket, hvilket ved en fejl affødte, at vandværket stoppede udpumpningen i ca. 30 min. Vores nye nødforbindelse til Bramdrupdam brændte styringen af, Grundfos tog hændelsen på garantien. Vores hjemmeside blev hacket og delvis ødelagt, den kører nu en delvis genoprettet version. Pga. Energikrisen har bestyrelsen lavet en aftale om leje af en generator hvis strømmen forsvinder i længere tid. Dette affødte så et krav om vi skal kunne tilsluttet ekstern forsyning til vandværk, hvilket vi også har fået installeret.
Vedr. udstykninger så er Hedevangen afsluttet og der er umiddelbart ikke meldinger om nye. Vedr. det kommende industriområde nord for omfartsvejen Højvangen, har kommunen netop fortaget sit første opkøb, Hedevej nummer 124, hvor vi skal nedlægge måleren. Vi har endnu ikke modtaget noget fra kommunen, om hvordan og hvorledes området skal bebygges mm.
Vedr. vandkvaliteten så leverer vi forsat vand af en rigtigt god kvalitet. Vi bruger primært vores nye boring som er helt fri for div. rester af sprøjtegifte. De andre boringer er begge under grænseværdierne og benyttes kun i mindre grad. Jeg kan tilføje at de nye stoffer som PFAS og PFOS mm. at der her ikke er fundet spor af dem i nogle af vores boringer. Vi har netop modtaget en ny og opgraderet liste fra Kommunen over stoffer som der skal screenes for.
I det kommende år har bestyrelsen snakket om en række punkter så som forbedringer samt vedligeholdelse.
- Styringselektronikken på vandværket skal opgraderes, de fleste af komponenterne er fra 2005, hvorfor en renovering er nødvendig. Dele af opgradering er allerede i gang pga. øget krav til cybersikkerhed.
- Derudover skal vores hjemmeside opgraderes.
- Vi vil arbejde videre med forsyningssikkerheden, – hvordan kan den forbedres. Jeg vil gerne forslå, at vi under eventuelt tager en snak om hvordan I ser situationen, hvis strømmen forsvinder i F.eks. 2 timer, hvor vandværket så ikke i stand til at pumpe vand ud til forbrugerne.
- De steder hvor det er relevante vil der blive installeret målerbrønde, for også for at forbedre forsyning sikkerheden. Der er afsat de nødvendige midler på budgettet til disse opgraderinger.
- Anders overtager opgaven vedr. indtegningen af nye vandinstallationer samt ændringer i det eksisterende.
Afslutningsvis så har bestyrelsen i år valgt at videreføre måden vi afholder generalforsamling på. Hvis der er nogen der har en god ide til hvordan vi evt. kan lokke lidt flere til at dukke op her i dag, – vi kan tage en snak om det under eventuelt.
Jeg vil gerne takke alle, der i den forgangne periode har været med til at løse opgaver i årets løb.

Nyt fra Kolding Kommune v/Jakob Ville (Borgmesterkandidat Venstre)
Udgave Juni – juli – august 2023
Solcelleparken
Solcelle parken – Better Energys solcelleanlæg – er et eksempel på et godt samarbejde mellem lokalsamfundet, kom-
munen og erhvervslivet. Lokalplanen blev endelig vedtaget i marts 2023 og vi er ved at udarbejde en byggetilladelse. Det er forventningen er, at de begynder byggeriet i efteråret.
Fjernvarme udrulning
Første fase er Almind. Den del er der skrevet kontrakt på med igangsætningsfrist den 5. april 2023 og afleveringsfrist den 16. februar 2024. Herefter følger Vester Nebel inden turen kommer til Viuf. Hele området Almind, Viuf og Gravens forventes at være tilsluttet i løbet af 2025.
TREFOR Varme har bygget en webside specifikt til beboerne i Almind, Viuf, Gravens osv. hvor de kan finde brugbar info om projektet: https://www.trefor.dk/fjernvarmetildig
Planlægning for Rema 1000 i Viuf
Forslag til lokalplan Ved Storgaden – en dagligvarebutik og kommuneplantillæg 31 blev godkendt politisk i april 2023. Offentlig høring forventes i perioden 10. maj – 5. juli. Endelig vedtagelse forventes i september 2023.
Lokalplanen forventes at åbne op for realisering af en dagligvarebutik, hvor en hidtil bevaringsværdig kro og et enfamiliehus forventes nedrevet. En del af den kommunale rasteplads forventes inddraget som butikkens parkeringsareal. Der udlægges en stiforbindelse til en tunnel, som skal sikre adgang til den kommende solcellepark.
Nye boliger ved Vestersig
Lokalplan til Syd for Vestersig – et bolig-
område og kommuneplantillæg 33 blev startet politisk i marts 2023. Planlægningen forventes at åbne op for 9 rækkehuse til erstatning for nogle bevaringsværdige bygninger på en tidligere kommunal ejendom. Der forventes politisk behandling af planforslag i juni og offentlig høring hen over sommeren med en endelig vedtagelse i august 2023.
Bygherre er Selmer Gruppen.
Nye boliger ved Almind Østergade
Udarbejdelse af lokalplan ved Almind Østergade blev startet politisk i september 2020 på baggrund af et ønske fra en lodsejer. Planlægningen forventes at åbne op for 48 rækkehuse. Forslag til lokalplanen er på trapperne, men afventer afklaring af vejadgang mellem lodsejerne.
Vejprojekt
Vi har afsluttet etablering af et fortov på Vestergade i Almind i forlængelse af etablering af den hævede flade, som blev udført ultimo 2022.
Landsbypuljen
Derudover er borgerne i både Almind og Viuf også meget aktive i Lokalråds sammenhænge, hvor de tager initiativ til flere gode projekter til gavn for fællesskabet. Samlet set har Almind og Viuf søgt landsbypuljen og fået støtte til konkrete projekter for ca. 410.000 kr. over de seneste 3 år til fx inventar og skur til aktivitetshuset i Almind, renovering af gulv i forsamlingshuset i Almind, men også inventar og trappe til forsamlingshuset i Viuf, samt belysning til Byparken.

Vores LokalAVISEN Almind/Viuf – siden 1994
(Billede fra første rigtige udgave – højre billede: Fra venstre: Hans Kiel – AVGIF, Birte Nielsen – Kirken, Fritz Larsen – proff. I trykkeribranchen, Conny Paugan – Proff. I trykkeribranchen, Regnar Petersen – AVGIF, Karen Bentofte – Skolen, Mogens Larsen – Skolebestyrelsen.)
LokalAVISEN Almind/Viuf udkom første gang som en prøve udgave i juni 1994, og i november 1994 udkom den udgave, som vi kender i dag. Dengang var der nogle, der mente, at den ikke ville overleve mere end ganske kort tid. Men her i 2023 eksisterer den stadig! Udkommet fast 4 gange om året, og langt de fleste i vores lokalsamfund læser stadig med hver gang!
Dengang i starten af 90’erne var der ligesom i dag et aktivt foreningsliv i både Almind og Viuf. Mange af foreningerne og institutionerne eksisterer faktisk stadig. Der var i forvejen et foreningsblad og et kirkeblad, men der syntes at være en manglende koordinering mellem de forskellige arrangementer f.eks. på skolen og i foreningerne. Så en flok engagerede unge mennesker satte sig for at skabe et blad, som kunne samle de forskellige ting for både at skabe et blad for historier fra foreningerne og samle alle arrangementer i en aktivitetskalender.
Prøvebladet i juni 1994 blev sendt til de forskellige foreninger og institutioner, og det viste sig, at der faktisk var 25-30 af dem! Efter prøvebladet blev der afholdt et fællesmøde for foreningerne og institutionerne, som skulle blive de fremtidige medlemmer, der sammen med annonceindtægter skulle finansiere bladet samt bidrage med artikler og andet til avisen. Der var bred opbakning – og mange foreninger havde savnet den slags til at kommunikere igennem. Så LokalAVISEN blev født og har i alle årene været et samlingspunkt for rigtig mange.
Idéen med avisen var, at det skulle talerør og kommunikationsværktøj for de lokale foreninger og institutioner. Det var da også repræsentanter for en del af disse, der dannede den første arbejdsgruppe og stod for udgivelsen. Der var mange med i starten, og det var faktisk nødvendigt, fordi næsten alle artikler kom som håndskrevne papirer, der skulle tastes ind. Man havde skriveaftener på skolen, og der var sågar elever, der deltog i indtastningen om aftenen. Artikler og annoncer blev derefter printet i spalter – hvis I læser LokalAVISEN, ved I, at der er tre spalter på hver side. Opsætningen foregik med limstift, inden det blev sendt til trykkeriet. Faktisk har det indtil nu været opsat på denne måde.
Kirkebladet kom efter nogle år til og fik en fast plads på LokalAVISENs midtersider. I den forbindelse blev arbejdsgruppen udvidet med et medlem fra menighedsrådet, og han har faktisk været med indtil nu. Efterhånden kom der flere og flere PC’ere i de private hjem, og adgangen til internettet blev alle mands eje. Derfor kunne man også nøjes med en mindre arbejdsgruppe, og efter nogle år bestod gruppen kun af 4 personer – en tovholder, kirkens kontakt, korrekturlæser og kasserer.
I årenes løb har der været en løbende udskiftning i redaktionen, men der er én, der har været med i alle årene, nemlig Mogens. Han blev i en tale for en del år siden kaldt Almind´s borgmester. Man mente, at de eneste foreningsbestyrelser, som Mogens ikke havde været medlem af måtte være Husholdningsforeningen og Menighedsrådet.
Mogens brænder for fællesskabet, og han fortjener en stor tak for sit store engagement.
Sammen med Robert Hvelplund, som har været kirkens repræsentant, siden kirkebladet blev indlemmet i avisen, har Mogens troligt 4 gange om året minutiøst sat bladet op og sørget for alt det praktiske. I en tid, hvor de sociale medier i stigende grad dominerer vores søgen efter viden, er det en kæmpe bedrift at holde liv i en avis som LokalAVISEN! Tak for jeres store arbejde!
2023 blev et vendepunkt, hvor Robert flyttede fra området, og Mogens derfor valgte at give stafetten videre. Og efter 28 år på posten er det vel også okay at ”gå på pension”. Det er med stor ydmyghed, at vi, Heidi og Marianne, tager stafetten.
Vi håber, at vi kan leve op til det ansvar, som vi er blevet givet, og vi håber på at kunne blive ved med at viderelevere vores medlemmers budskaber, så bladet fortsat eksisterer om 28 år og gerne længere endnu. Vi tror på, at avisen er så unik, at den vil leve ”for altid” 🙂

Nyt vedrørende fjernvarmen
Kommer der fjernvarme til Almind-Viuf-Vester Nebel-Ågård/Gravens? Processen går ind i sin afgørende fase i disse dage. Det har været en lang proces, som startede for godt et år siden med borgermøder, forhåndsaftaler og en masse ventetid. Efter sommerferien kunne man underskrive en tilkendegivelse af, om man ønskede at tilslutte sig. Herefter gik der rigtig lang tid, før der var nyt. Trefor Varme skulle igennem en proces med at få godkendt en ny model. Der var nemlig ytret ønske fra nogle ejere om, at man kunne afdrage den fulde tilslutningsafgift på 70.000 kr i stedet for at betale ”kontant”. Oveni de 70.000 kr er der så selve fjernvarmeinstallationen inde i husene, og et estimat har lydt på, at det vil koste ca. 30.000 kr. Den sidste del kan man også købe sig til som et abonnement hos Trefor i stedet for at hyre en håndværker selv.
I december blev der udsendt endelige bindende aftaledokumenter, og da fris-ten var udløbet, havde vi nået de magiske 50 % tilslutninger. Sidste sten på vejen er, om Trefor kan få økonomien til at hænge sammen i projektet.
Meldingen er, at i slutningen af februar har de fået tilbud fra entreprenører på, hvor meget det vil koste at udføre selve ledningsarbejdet. Derfor er det forventet nu, at der i løbet af marts kommer en endelig melding om, hvorvidt vi får fjernvarme eller ej.

Vidste du, at Alminde, Viuf, Dons og
Vester-Nebel har en ungdomsklub?
Ungdomsklubben D.A.V. ligger i kælderen på Alminde-Viuf Fællesskole og er et aftentilbud til unge fra 7. klasse og op til 18 år.
D.A.V. er en klub, der har åbent to aftener om ugen (mandag + torsdag) fra kl. 18:45-21:45. D.A.V. er stedet, hvor man mødes for at høre musik, spille pool, PS5, brætspil, bordtennis samt mange andre ting foruden, at man hænger ud med jævnaldrende.
Vi arrangerer også forskellige udflugter til blandt andet Lalandia, Jump-It, go-cart og meget andet. Samt årets højdepunkt, der er lige på trapperne: en weekendtur til Søndervig.
D.A.V. aftenerne og udflugterne drives af frivillige forældre.
Som frivillig har man typisk en vagt per måned i klubben. Her er opgaven at hygge med – og om – ungerne. Det kunne være at spille brætspil, Playstation, fortælle far-jokes (man finder selv ud…), eller udfordre de unge til et spil pool eller bordtennis. Man kan også tage plads i køkkenet, hvorfra der sælges slik og sodavand til fornuftige priser. Der er altid 2-3 frivillige voksne på vagt, når klubben har åbent.
Vi er for indeværende sæson fornuftigt besat med frivillige, men kan selvfølgelig altid bruge ekstra hænder. Så kontakt gerne bestyrelsen, hvis det er noget for dig! Alle bliver grundigt oplært, og man vil hurtigt opleve, at det er hyggeligt at omgås de unge mennesker. Samtidig med, at man er med til at skabe trygge rammer for alle.
D.A.V. drives af en bestyrelse, der består af 6-7 forældre. Vi mødes 7-8 gange om året og sikrer en fornuftig drift af klubben. Opgaverne for bestyrelsen er organisering af den daglige drift. Det kunne være indkøb af slik/sodavand, planlægning af udflugter, lave vagtplan for de frivillige, og andre lignende opgaver. Nogle bestyrelsesmedlemmer tager også en tjans som frivillig på klubaftener, men det er bestemt ikke et krav.
På vores kommende Generalforsamling 9/3-23, søger vi 3 nye friske bestyrelsesmedlemmer, der kan hjælpe til med at sikre driften af D.A.V. fremadrettet.
Så få fødderne ned af sofabordet – eller snuden op fra mobiltelefonen – og kom med og hjælp os med at bevare dette gode tilbud til de unge i området Alminde-Viuf & Vester Nebel. Det kræver ikke særlig meget, hvis der bare er nogle stykker, der giver en hånd med.
Så hvis du ikke før vidste at Alminde, Viuf, Dons og Vester-Nebel havde en ungdomsklub, så ved du det nu. Og vi har brug for DIN hjælp til at holde den kørende.
Kontakt en af bestyrelsesmedlemmerne for at høre mere omkring, hvad det indebærer at være medlem af bestyrelsen. Eller for hjælpe til som frivillig i D.A.V.
Formand: Brian Skau. Tlf.: 31 48 05 59
Næstformand: Marianne Friis. Tlf.: 22 15 52 70
Bestyrelsesmedlem:
Søren Hansen. Tlf.: 25 41 60 92
Bestyrelsesmedlem:
Dorthe Thomasen. Tlf.: 28 50 72 08
Se mere på vores hjemmeside
www.d-a-v.dk eller bliv medlem af
vores Facebook-gruppe: Ungdomsklubben DAV

Almind Husholdningsforening
Den 24. oktober havde vi en hyggelig og god aften i Almind Viuf skolekøkken med bager Kim Davidsen. Som havde småkagedej og opskrifter med til 5 slags småkager. Vi blev delt i fem hold og bagte løs til kl. 21.00, hvor vi sluttede af med kaffe og smagsprøver. De resterende småkager delte vi, og alle fik nogle med hjem.
Sidste arrangement i 2022 var vores traditionelle Julemøde den 29. november. Vi var 25, som er lidt færre end vi plejer, da en del skulle til koncerter i Vejle den aften. Aftenen forløb traditionen tro med en sang, i år var det Glade Jul, julehistorie af Henny, hvorefter vi fik gløgg og æbleskiver, kaffe, te, hjemmebagt roulade og småkager, og der var amerikansk lotteri samt pakkespil. Det var en rigtig hyggelig aften. Stemningen var god, og snakken gik lystigt omkring bordet. Vi sluttede kl. ca. 21.30. Undervejs havde vi sunget Et barn er født i Betlehem, og sluttede af med Dejlig er Jorden.
I Forårsprogrammet 2023 er der planlagt 3 arrangementer i Centrum:
Tirsdag 14. marts, kl. 14.00
Foredrag med Orkidé Knud
Tirsdag 25. april kl. 14.00
Foredrag, sang og musik v/Jørgen Gleerup
Tirsdag 23. maj kl. 19.00
Den årlige generalforsamling
Se nærmere om arrangementerne i det nye forårsprogram, som vi omdelte sidst i januar.